De ce este Laptele Periculos pentru sănătate. Conține Factor de creștere asemănător insulinei-1

După ce am aflat din copilărie că laptele este un produs sănătos, continuăm să-l turnăm pe fulgi de porumb și să consumăm porții generoase de cappuccino, fără să ne gândim că acest lucru poate fi nesigur.

Cine, cât și ce fel de lapte poate bea, am aflat de la un nutriționist.

Studii recente efectuate de Departamentul Agriculturii din SUA au arătat că dieta americanului mediu constă în 30-40% lapte și produse lactate (milkshake-uri, înghețată, brânzeturi, brânză de vaci). 

Acesta reprezintă un procent foarte mare, mai ales avand in vedere reducerea consumului de legume si fructe in alimentatie si scaderea activitatii fizice. 

de ce este laptele periculos pentru sănătate la adulții

De asemenea, noi, uităm adesea că laptele este un produs destinat, în general, hrănirii copiilor și continuăm să-l bem ca adulți, și chiar în cantități mari. 

Din păcate, acest lucru nu este doar inutil, ci și nesigur. În primul rând, ideea este prezența anumitor substanțe în produsele lactate care nu au cel mai bun efect asupra sănătății noastre.

Laptele conține Factor de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1). 

Această substanță asemănătoare hormonilor are un efect stimulant, ceea ce înseamnă că crește riscul formării de tumori benigne și maligne (desigur, ne referim la adulți, nu la copii). 

Datorită reproducerii moderne care vizează creșterea producției de lapte, cantitatea de IGF din laptele de vacă este mai mare astăzi decât era acum câteva decenii. O altă caracteristică a acțiunii IGF-1 care este semnificativă pentru femei este problemele de piele. 

Substanța stimulează formarea de sebum, un exces al căruia extinde porii (acest lucru provoacă apariția acneei, comedoanelor și a altor elemente inflamatorii), precum și diviziunea excesivă a celulelor pielii, ceea ce duce la hiperkeratoză (îngroșarea stratului de suprafață de epiderma).

Oamenii de știință de la Serviciul Național de Sănătate Suedez, hotărând să afle dacă laptele este la fel de sănătos pe cât se spune, au studiat timp de douăzeci de ani 61.000 de femei și 45.000 de bărbați. 

Ei au descoperit că, contrar credinței populare, consumul de lapte nu previne în niciun fel fracturile osoase și nu le ajută pe cele existente să se vindece mai repede. Mai mult, profesorul Karl Michaelsson de la Universitatea Uppsala din Suedia a remarcat într-un studiu că grăsimile conținute în lapte anulează efectele benefice ale calciului, crescând riscul de infarct miocardic.

Persoanele supraponderale ar trebui să înceteze complet să bea lapte pentru o perioadă (cel puțin 2 luni). 

Acest lucru se datorează faptului că obezitatea este însoțită de o serie de alte boli, pe care utilizarea sa le poate agrava. 

În principiu, pentru persoanele care doresc să slăbească, este mai bine să minimizeze consumul de lapte integral și să reducă procentul de produse lactate din dietă - acest lucru va accelera pierderea în greutate, va elimina excesul de lichid și va reduce severitatea celulitei.