4 semne că mâncatul emoțional poate fi o problemă pentru tine

Semne că mâncatul emoțional este o problemă și ce să faci

Mâncarea emoțională nu este sinonimă cu supraalimentarea sau alimentația problematică. Dar dacă nu ai o relație sănătoasă cu mâncarea sau dacă te întrebi dacă alimentația ta emoțională este problematică, iată câteva semnale roșii.

Mâncarea emoțională  nu este un diagnostic clinic sau chiar un termen cu o definiție clinică asupra căreia toți experții sunt de acord.

Este adesea folosit în mod colocvial cu referire la mâncat ca o modalitate de a face față emoțiilor negative, în special supraalimentarea, dar experții au susținut că mâncatul poate fi, de asemenea, un răspuns la emoțiile pozitive și că nu implică neapărat întotdeauna supraalimentarea.

cand mancatul emotional devine o problema

1) Ai pofte bruște de mâncare pentru alimente specifice, bogate în grăsimi

Deși nu toate alimentele sunt sau ar trebui să fie ca răspuns la foamea fiziologică, tinde să existe o diferență între foamea care este stimulată de o nevoie fizică de a mânca și foamea care este stimulată de emoții. 

Foamea fizică apare treptat. Foamea emoțională apare adesea brusc și se simte urgentă, de parcă ar trebui să fie satisfăcută imediat.

Foamea emoțională, sau pofta, tinde să se învârte în jurul alimentelor cu conținut ridicat de grăsimi (gândiți-vă la înghețată, chipsuri, cartofi prăjiți sau macaroane cu brânză). Cercetările sugerează că persoanele care raportează că se luptă cu alimentația emoțională indică alimentele bogate în grăsimi drept alimente pe care le caută în aceste situații.

Din nou, atunci când aceste tipuri de pofte emoționale și de mâncare sunt folosite ca mecanism de adaptare pentru a remedia o stare de spirit scăzută sau o situație provocatoare - sau duce la sentimente de vinovăție, rușine sau pierderea controlului - că acestea pot fi o problemă.

2) Mănânci chiar și când nu ți-e foame

Un alt semn că alimentația emoțională ar putea fi problematică este dacă mănânci des când nu ți-e foame sau continui să mănânci când ești deja sătul. Acest lucru poate merge mână în mână cu mâncatul fără minte și rapid, deoarece studiile arată că este posibil să nu recunoașteți indicii de sațietate, deoarece au loc atunci când mâncați rapid, deoarece este nevoie de timp pentru ca acei hormoni din intestin să fie eliberați și recunoscuți de creier.

3) Mâncarea emoțională este modalitatea de a face față problemelor

Ocazional, folosirea alimentelor pentru a face față unei situații dificile este normală

Mâncarea emoționantă este o reacție relativ normală la plictiseală sau anxietate, iar întoarcerea către mâncare pentru confort poate fi o strategie sigură și eficientă pentru unii oameni pentru a face față suișurilor și coborâșurilor vieții

4) Simțiți vinovăție, rușine sau slăbiciune în legătură cu mâncatul dvs

Pentru că este normal să mănânci ca răspuns la emoții, este normal să ai sentimente despre ceea ce mănânci. 

Când ne limităm viziunea asupra alimentelor doar la o sursă de combustibil, la un mecanism pentru a reduce foamea sau la un instrument pentru a ne schimba dimensiunea corpului, minimizăm celelalte roluri importante ale acesteia care susțin sănătatea

Mâncarea ne unește cu ceilalți, ne satisface papilele gustative, celebrează culturile și tradițiile noastre și ne conectează din nou cu amintiri prețuite.

Dacă mâncatul ca răspuns la emoții (cele pozitive sau provocatoare) duce întotdeauna la sentimente de rușine sau slăbiciune, acesta este un indiciu că cineva a dezvoltat o relație mai negativă cu mâncarea.

Cum să faceți față alimentației emoționale dacă devine problematică

1. Practicați conștientizarea de sine

2. Încercați alte instrumente de gestionare a stresului

3. Luați legătura cu un dietetician sau un terapeut

O revizuire sistematică publicată în 2023 a constatat o corelație semnificativă între utilizarea rețelelor sociale de către adolescenți, simptomele tulburărilor de alimentație, insatisfacția corpului și alte preocupări de sănătate mintală.